A FIZIKA SZÍNRELÉP

KONFERENCIA ÉS MÓDSZERVÁSÁR

SZÉKESFEHÉRVÁR, 2002. február 8-10.

Helyszín: József Attila Fiúkollégium Székesfehérvár

Az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA), a CERN, és az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csatlakozó programja a Tudomány és Technológia Európai Hete 2002 rendezvényhez.

Az utóbbi években a természettudományos nevelés népszerűsége csökkent, ezt a napi tapasztalatokon kívül igen komoly, egyetemi szinten elvégzett felmérések is bizonyítják. A jelenség nemcsak hazánkra jellemző, hanem világszerte tapasztalhatjuk megnyilvánulásait, pl. csökken a természettudományi karokra jelentkező hallgatók létszáma, kevesebben választják a fizikát érettségi tantárgyként. Az Európai Unió által minden évben megrendezett "Tudomány Hete" az idén a fizikával is foglalkozik. Az általuk ismételten meghirdetett konferencia-felhíváshoz csatlakozva az Eötvös Loránd Fizikai Társulat rendezi meg a felhívásban szereplő "Physics on Stage II" konferencia magyar eseményeit, és szervezi meg a legjobb magyar fizikatanárok ESA (Európai Űrkutatási Ügynökség, Hollandia, Nordwijk)-béli bemutatkozását.

 Erre a konferenciára várunk mindenkit, akinek új ötletei vannak a fizika tanításának érdekesebbé tételéhez. Keresünk kísérleteket, módszereket, új tananyagokat. Kérünk mindenkit, aki be tud mutatni bármi olyasmit, ami hozzájárulhat a fizika népszerűsítéséhez, jelentkezzen A FIZIKA SZÍNRELÉP II. szervezőbizottságánál, vegyen részt ezen a rendezvényen. A bemutatott anyagokat összegyűjtjük, valamilyen formában nyilvánosságra hozzuk. A konferencia kiemelt témája az űrfizika, de minden érdekes kísérletet, törekvést szívesen fogadunk.

Mivel a határidő szűk, kérjük, hogy aki ezt a felhívást olvasta, legyen szíves kollégáinak, ismerőseinek is ajánlani.

A konferencia egyben "selejtező" is a Hollandiában tartandó központi rendezvényre. 2002 áprilisában Nordwijkban kerül sor a "Physics on Stage II" nemzetközi konferenciára, amelyen többszáz fizikatanár, tudományos újságíró, oktatáspolitikus, tanárképzésben dolgozó oktató vesz majd részt. A kiválasztott tanárok utazási és tartózkodási költségeit a szervezők fedezik. A kiutazók műhelyeken, a felállítandó magyar stand bemutatóhelyein, plenáris előadásokon szerepelnek majd.

Kérjük tehát, hogy akit a rendezvény érdekel, be akar mutatni valamit, műhelyt tart, kiállít, jelentkezzen január 15-ig

Jelentkezni a tervezett program vázlatával lehet. Ha lehet, a vázlatokat angolul is kérjük. Az előadások nyelve magyar, de kérünk egy három-öt perces angol nyelvű összefoglalót elmondani a bemutató elején, vagy végén. Ha valaki eszközt mutat be, ahhoz legalább angol nyelvű leírást kell készíteni, mivel a nemzetközi rendezvény hivatalos nyelve az angol. Az előadók számára a székesfehérvári konferencia előreláthatólag ingyenes lesz, (ez a résztvevők számától is függ), vagy csak minimális hozzájárulást kérünk a résztvevőktől. A nézőknek kb. 7000 Ft a szállás, az étkezés, és a szervezési költség. Társulati tagok valószínűleg kedvezményt kaphatnak. Örülnénk, ha érdeklődő diákok is el tudnának jönni, számukra kedvezményes szállást és étkezést biztosítanánk. A lehetséges résztvevők száma korlátozott, a jelentkezési sorrendet figyelembe vesszük a jelentkezés elfogadásánál.

Várunk mindenkit Székesfehérváron!