• алмазное сверление днепропетровск
 • алмазная резка днепропетровск
 • алмазное сверление железобетона STENOREZ
 • стена плача
 • стена плача передать записки
 • изделия из дерева РосЛес
 • ремонт квартир СтройСила
 • укладка тротуарки
 • 2017 Hírek

  Archív hírek 2017-ben


  Utazási ösztöndíj nemzetközi Science on Stage Fesztiválon résztvett tanároknak

  A Science on Stage Europe többféle módon is elősegíti a természettudományokat tanító európai tanárok együttműködését, a tapasztalatok és a jó gyakorlatok kicserélését.

  Ennek egyik módja az, hogy anyagilag is támogatja azoknak a tanároknak az együttműködését, akik egymást valamely nemzetközi Science on Stage Fesztiválon ismerték meg, és akik további együttműködés, vagy oktatási módszerek és jó gyakorlatok megosztása céljából el kívánnak látogatni egymáshoz. Az útiköltség támogatás maximális összege 300 Euró.

  Ezek a támogatott látogatások már jó néhány éves múltra tekintenek vissza, de az elmúlt években a kérelmek száma megsokszorozódott. Ezért a Science on Stage Europe vezető testülete, az Executive Board a közelmúltban lefektette azokat a szabályokat és követelményeket, amelyek egy ilyen utazási ösztöndíj elnyerésének feltételei.

  Ezek a szabályok a következő linkeken olvashatók angolul, és itt pedig magyarul.

  Az angol nyelvű (és angol nyelven kitöltendő) jelentkezési lap innen tölthető le.  (2017. december 8.)


  Elkészült a videó a debreceni diákok színpadi előadásáról (Atomic Life Pictures)

  A nemzetközi Science on Stage fesztiválok szabályai szerint csak a vendéglátó ország mutathat be színpadi előadást, diákokkal. A 2017. évi Science on Stage fesztivál során a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának diákjai nagy sikerrel mutattak be egy színdarabot angol nyelven “Atomic Life Pictures” címmel. A színdarab szövegét Dr. Kirsch Éva, a gimnázium fizikatanára írta, az angol fordítás és a betanítás a gimnázium angol nyelvtanárának – Csősz Timeának –  a munkája.  Az angol nyelvű videó a képre, vagy ide kattintva tekinthető meg.
  (2017. szept. 23.)

  Elkészültek a magyar feliratok a RAI-1 tévécsatorna rövidfilmjéhez

  A debreceni Science on Stage 2017 fesztivál teljes ideje alatt forgatott az olasz RAI-1 tévécsatorna stábja, és a rögzített anyagból egy kb. 7 perces anyagot állított össze, amelyet az olasz csatorna 2017. augusztus 16-i “RAI Superquark: La scienza divertente” műsorában adtak le. Az olaszok a rendelkezésünkre bocsátották a felvételt MP4 formátumban, és hozzájárultak annak közléséhez és terjesztéséhez. Ezt ez úton is köszönjük. Az olasz nyelvű film szövegét Termelné Györke Judit fordította le, a szöveget a videó alá feliratként beillesztettük. A magyar feliratos videó a képre, vagy ide kattintva tekinthető meg.  (2017. szept. 15.)

  Olasz rövidfilm a Science on Stage 2017 fesztiválról a RAI-1 TV csatornában

  A debreceni Science on Stage 2017 fesztivál teljes ideje alatt forgatott az olasz RAI-1 televízió stábja, és a rögzített anyagból egy kb. 7 perces anyagot állított össze, amelyet az olasz csatorna 2017. augusztus 16-i “RAI Superquark: La scienza divertente” műsorában adtak le. Az olaszok a rendelkezésünkre bocsátották a felvételt MP4 formátumban, és hozzájárultak annak közléséhez és terjesztéséhez. Ezt ez úton is köszönjük. Az olasz nyelvű film a képre, vagy ide kattintva tekinthető meg.  (2017. szeptember 10.)

  Magyar és nemzetközi sajtóvisszhang a Science on Stage 2017 fesztiválról

  A Science on Stage Europe összegyűjtött és ellenőrzött 89 sajtómegjelenést a Science on Stage 2017 Fesztiválról, Európa 15 különböző országából. A sajtómegjelenések között vannak nyomtatott és elektronikus újságok, portálok, valamint TV és rádióinterjúk. A gyűjtemény PDF formában letölthető innen.


  Elismerő levelet kapott a Science on Stage 2017 szervezői gárdája a lettországi delegációtól

  A levél angol nyelvű változata megnézhető itt. A magyar nyers fordítás a következő:

  Jelgava, 2017. július 25.

  Science on Stage Europe és
  Science on Stage Hungary részére

  A “Science on Stage Latvia” és a lettországi küldöttek nevében, akik részt vettek Európa legnagyobb természettudomány-oktatási fesztiválján, a “Science on Stage 2017” címmel 2017. június 29-től július 2-ig a debreceni Kölcsey Kongresszusi Központban megrendezett eseményen, szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik részt vettek a kitűnő tervezésben, előkészítésben, szervezésben és lebonyolításban. A fesztivál értékes és felejthetetlen élményt nyújtott több mint 450 tanár számára Európa-szerte, lehetővé téve a tanároknak, hogy innovatív oktatási koncepciókat cseréljenek ki egymással, részt vegyenek lényeget megvilágító és ösztönző előadásokon és workshopokon, kapcsolatot teremtsenek további együttműködésekhez, inspirációt nyerjenek új projektekhez és élvezzék a magyarok vendégszeretetét.

  Nagyra értékeljük mindazok erőfeszítéseit, akiknek részük van abban, hogy ez az esemény ilyen különleges és emlékezetes lett.

  Köszönettel és üdvözlettel

  Skaidrite Bukbarde
  “Science on Stage Latvia” fő képviselője.


  Sikeresen lezajlott a Science on Stage 2017 fesztivál!
  (2017. június 29 – július 2.)

  A fesztivál programfüzete elérhető innen. A kiállításon résztvevő projektek posztereit pedig a virtuális kiállításon lehetett megnézni (a poszterek vezértémánként vannak csoportosítva, a vezértémákat jelző képekre kattintva jelennek meg a projektek poszterei).  (A fesztivál hivatalos honlapja időközben megszűnt)

  A fesztivál zártkörű – “tanártól tanároknak” -, ám 2017. július 1-én kinyitotta a kapuit minden érdeklődő számára. A Nyílt Nap 2017. július 1-én szombaton 10 h-tól 17 h-ig tartott. Ezen a napon több száz érdeklődő tekintette meg a fesztivál standjait.

  A fesztivál honlapja angol nyelven is elérhető volt a Science on Stage Europe oldaláról elindulva. Onnan sok további információt is megtudhatunk.

  Csoportkép a magyar delegációról
  Csoportkép a magyar delegációról a fesztivál záró napján.

  – Megjelent a Science on Stage Europe 2017. júniusi Hírlevele (angolul) (2017. június 21.)


  – Megjelent a Science on Stage Europe 2017. májusi Hírlevele (angolul) (2017. május 17.)


  – Megjelent a Science on Stage Europe 2017. áprilisi Hírlevele (angolul) (2017. április 23.)


  FELHÍVÁS!

  A Science on Stage Europe egy másfél éves projekthez keres 10 tanár-párost Európából, akik egy oktatási segédanyagot dolgoznak majd ki  “Programozás a természettudományok tanításában” címmel (Coding in Science Teaching).

  A két fős “csapat” egyik tagja valamely természettudományt tanító tanár kell legyen, a másik tagja pedig vagy informatika tanár, vagy olyan személy, akinek komoly jártassága van informatikában. Arduino vagy Raspberry Pi mikroszámítógépes platformokon való jártasság nagy előnyt jelent.

  Nevezni 2017. május 31-ig lehet az angol nyelvű Nevezési Lap (Application Form) kitöltésével, és az info@science-on-stage.de címre történő visszaküldésével. A Nevezési Lap letölthető innen.

  A kiválasztott csapatoknak a projekt másfél éve alatt két – egyenként kétnapos – külföldi meetingen részt kell venni. Az egyik meeting ez év októberében lesz (október 20-22-ig), a másik pedig 2018 tavaszán.


  FUTBALL A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK OKTATÁSÁBAN
  (magyar nyelven is elérhető)
  Hogyan számoljuk ki egy labda repülési ívét? Mitől „csavarodik” a labda szabadrúgásnál? Milyen típusú füvet használnak a futballpályákon? Miért hordanak a labdarúgók GPS érzékelőket?
  A futball nem csak sport és játék – nagyon komoly tudományos alapjai is vannak! A Science on Stage, a műszaki- és természettudományokat (STEM ) tanító tanárok európai hálózata a SAP által támogatott iStage 3 projekt eredményeképpen kiadott egy új oktatási kiadványt „Futball a Természettudományok Oktatásában” címmel. Ez az anyag magyar nyelven is ingyenesen letölthető – további hét európai nyelv mellett.
  A kiadvány fordítását a Science on Stage Europe szorgalmazta és intézte, mivel a non-profit egyesület deklarált célja, hogy egész Európában hozzáférhetővé tegye a jó tanítási gyakorlatokat a pedagógusok számára.
  Szerencsére Európában és Magyarországon is sok jó tanár van, akinek vannak szakmailag kiváló és kreatív ötletei arra, hogy hogyan kell lelkesíteni a diákokat a természettudományok szeretetére! Büszkék vagyunk arra, hogy Gajdosné Szabó Márta kémiatanárnő is részt vett ennek a kiadványnak a fejlesztésében.

  A kiadvány fordítása a SAP által támogatott újabb projekt – az „Európai STEM Liga” – segítségével valósulhatott meg. Ennek a projektnek a keretében a Science on Stage hálózat nemzetközi versenyt hirdet STEM tanárok számára Európa-szerte, felszólítva őket, hogy saját kreatív módszereik és ötleteik alapján hajtsák végre a „Futball a Természettudományok Oktatásában” című kiadványokban javasolt tanítási módszereket és ötleteket az iskolájukban. A legjobb 11 csapat meghívást kap a „European Code Week 2017” (2017. október 7-22.) keretében megtartásra kerülő nemzetközi záró eseményre és eredményhirdetésre a dortmundi Német Futball Múzeumba. Számítunk magyar tanárok részvételére és sikerére is! Nevezni 2017. május 31-ig lehet a European STEM League honlapján

  További információk, linkek:
  European STEM League: http://www.science-on-stage.eu/page/display/3/91/0/european
  „Futball a Természettudományok Oktatásában” kiadvány magyarul: /FutballSTEM.pdf
  Science on Stage Europe: http://science-on-stage.eu
  European Code Week: http://codeweek.eu/


  – Megjelent a Science on Stage Europe 2017. márciusi Hírlevele (angolul) (2017. március 21.)


  – Megjelent a Science on Stage Europe 2017. februári Hírlevele (angolul), benne tudósítás arról, hogy Vitkóczi Fanni (Magyarország) és David Featonby (UK) közösen tartottak 12 nagy sikerű bemutatót 3 nap alatt Limerickben, Írországban. (2017. február 16.)
  Vitkóczi Fanni és David Featonby Írországban

  – Megjelent a Science on Stage Europe 2017. januári Hírlevele (angolul) (2017. január 18.)