• алмазное сверление днепропетровск
 • алмазная резка днепропетровск
 • алмазное сверление железобетона STENOREZ
 • стена плача
 • стена плача передать записки
 • изделия из дерева РосЛес
 • ремонт квартир СтройСила
 • укладка тротуарки
 • Színpadon a Természettudomány 2014 Meghirdetés

  Meghirdetés

  Egész napos program keretében természettudományos fesztivált és kiállítást rendez az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete, a Bolyai János Matematikai Társulat, a Magyar Kémikusok Egyesülete, a Magyar Biológiatanárok Országos Egyesülete és az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete

  2014. október 11-én, szombaton
  Debrecenben, az Atomki területén.

  Védnökség

  Tudományos fővédnök:
  Prof. Dr. Lovász László
  akadémikus, az MTA elnöke,
  Wolf-díjas matematikus
  Ipari fővédnök:
  Hamvas István úr, a Paksi Atomerőmű ZRt.vezérigazgatója
  Tudományos védnök fizikából:
  Prof. Dr. Kroó Norbert akadémikus
  Innovációs védnök:
  Ábrahám László úr
  , a National Instruments Hungary Kft. ügyvezetője
  Tudományos védnök kémiából:
  Prof. Dr. Hargittai Magdolna akadémikus
  Innovációs védnök:
  Laufer Tamás úr
  , az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke
  Tudományos védnök biológiából:
  Prof. Dr. Erdei Anna akadémikus
  Tudománykommunikációs védnök:
  Prof. Dr. Kárpáti Andrea az MTA doktora

  A fesztivál ismertetése

  A kiállításon hazánk újító kedvű, kreatív, örömmel kísérletező matematika- fizika-, kémia- biológiaés informatikaszakos tanárai, továbbá az általános iskolákban természetismeret (vagy környezetismeret) keretében természettudományt tanító tanárok, valamint felsőbb éves tanárszakos hallgatók (a fenti szakokon) mutatják be legkedvesebb kísérleteiket, egyes esetekben bevonva a kiállítás látogatóit is a kísérletezésbe. Szeretettel várjuk a határon túli, magyar nyelven természettudományt tanító tanárok jelentkezését is a kiállításra.

  A reggel 10h-tól délután 17h-ig látogatható kiállítás mellett a nagyterem „színpadán” kísérleti bemutatókra, az Atomki udvarán pedig további tudományos ismeretterjesztő eseményekre is sor kerül, amelyekre meg szeretnénk hívni a hazai tudományos ismeretterjesztés számos résztvevőjét.

  A „Színpadon a Természettudomány” a több mint egy évtizede futó, két évente megrendezésre kerülő nemzetközi Science on Stage sorozat rendezvényeinek a sorába illeszkedik. Ennek a sorozatnak a keretében már több hazai tanár is hozott haza értékes díjakat. A következő nemzetközi rendezvény színhelye: London, Queen Mary University, időpontja 2015. június 17-20.

  Emiatt az idei „Színpadon a Természettudomány” fesztivál és kiállítás nemcsak a hazai természettudományos ismeretterjesztés egy ünnepnapja lesz, hanem a londoni nemzetközi fesztiválra való magyar „csapat” kiválasztására is szolgál. A kiutazók személyét egy hazai szakemberekből álló zsűri fogja kiválasztani, a debreceni kiállításon és fesztiválon való szereplésük alapján. A versenyen azok a határon túli tanárok is részt vehetnek, akiknek az országa nem küld külön csapatot Londonba. A londoni fesztiválon hazánkat képviselő csapatot az angolok a fesztivál idejére vendégül látják, ingyenesen szállást és ellátást biztosítanak nekik – a nekünk járó kontingens erejéig.

  Van egy másik indoka is annak, hogy miért különösen fontos ez a mostani, debreceni „Színpadon a Természettudomány” fesztivál. A nemzetközi fesztiválok történetében először Magyarország is pályázni kíván egy ilyen nemzetközi fesztivál megrendezésének jogára. Az előzetes elképzelések szerint Debrecen adna helyszínt a 2017-ben sorra kerülő nemzetközi konferenciának! Egy konkurens nemzetközi mezőnyben induló pályázat viszont akkor lehet esélyes a sikerre, ha abban egy nagyon sikeres és gazdag programmal rendelkező hazai fesztivált tudunk bemutatni, és egy sikeres és nemzetközi porondon is versenyképes csapattal tudunk részt venni a londoni fesztiválon 2015-ben.

  Ezért részvételre hívjuk hazánk újító kedvű és örömmel kísérletező matematika- fizika-, kémia- biológiaés informatikaszakos tanárait, továbbá az általános iskolákban természetismeret (vagy környezetismeret) keretében természettudományt tanító kollégákat, valamint ezeken a szakokon tanuló felsőbb éves tanárszakos hallgatókat. A fentiek alapján rajtuk kívül pályázhatnak még határon túli, magyar nyelven valamilyen természettudományos tárgyat tanító tanárok is, ha saját országuk nem indít csapatot a 2015-ös konferenciára. Fontos információ, hogy elsősorban látványos tanulói- vagy demonstrációs kísérlettel, esetleg valamilyen innovatív oktatási, ill. pedagógiai módszerrel lehet részt venni. Hagyományos frontális előadások, szimulációk, CD-k, DVD-k stb. nem pályázhatnak.

  Regisztráció és pályázás

  A “Színpadon a Természettudomány” fesztiválra való jelentkezés két lépcsőben történik

  a) Előzetes regisztráció

  Kérjük, hogy amennyiben indulni kíván a fesztiválon, értesítse a fesztivál szervezőit 2014. július 1-ig. Adja meg nevét, iskoláját és a szakterületet, amiben indulni kíván egy rövid e-mailben a következő címre: sons@elft.hu.

  b) Pályázat

  A „Színpadon a Természettudomány” fesztiválon való részvételhez szükséges adatokat – beleértve a bemutatni kívánt kísérlet leírását is – a Pályázati Lap kitöltésével lehet megadni. A Pályázati Lap beküldési határideje: 2014. szeptember 1. A kitöltött Pályázati Lapot is e-mailen kell elküldeni a következő címre: sons@elft.hu.

  A Pályázati Lap DOCX formátumban innen tölthető le.

  Díjak

  Fődíj: kiutazás a magyar nemzeti csapat tagjaként Londonba, a 2015 nyarán rendezendő nemzetközi konferenciára.

  Egyéb díjak:

  • Tudományos Vizualizáció Különdíj (egy kultúr/tudománytörténeti vagy infografikai album) a legszemléletesebb tananyag készítőjének. Felajánlotta: Dr. Kárpáti Andrea tudománykommunikációs védnök.
  • National Instruments Hungary Kft. Különdíjak:
   I. helyezett: NI myRIO eszköz
   II. helyezett: NI myDAQ eszköz
   III. helyezett: NI myDAQ eszköz
   A National Instruments különdíjai elnyerésének a feltételei itt olvashatók.
  • MTA könyvjutalom: A Magyar Tudományos Akadémia a természettudomány tanítását, tanulását segítő módszerek, kísérletek, a diákok érdeklődését legjobban felkeltő oktatási programok bemutatásában kiemelkedő tanárok számára könyvjutalmat biztosít.

  Keresünk szponzorokat is, akiknek fontos a természettudományok hazai tanításának javítása, és akik további különdíjak felajánlásával növelhetik a „Színpadon a Természettudomány” fesztivál vonzerejét.

  Szervező intézmények, egyesületek:

  MTA Atommagkutató Intézet, (Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézete, Debrecen)
  Eötvös Loránd Fizikai Társulat (közhasznú civil szervezet)
  Bolyai János Matematikai Társulat (közhasznú civil szervezet)
  Magyar Kémikusok Egyesülete (közhasznú civil szervezet)
  Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete (közhasznú civil szervezet)

  További információk:

  A szervező intézmények/egyesületek honlapjai (az intézmény nevére kattintva érhetők el)
  http://www.science-on-stage.eu/ (A 2015.-ös londoni fesztivál hírei angolul)
  https://szinpadon-a-tudomany.hu (A további linkek a régebbi hazai, valamint külföldi fesztiválok anyagaira)
  A pályázat meghirdetése PDF formában is letölthető innen.